O nama

zlatara ormai logo

Predanost i kreativnost
je ono čemu težimo

Zlatara Ormai ima tradiciju dugu 85 godina, a naši juveliri bogato iskustvo stečeno godinama rada. Već četvrta generacija zlatara izrađuje nakit sa dušom. U vlastitoj radionici u Zrenjaninu nakit pravimo i ručno i mašinski. Po vašoj želji izrađujemo prstenje, burme, ogrlice, narukvice i priveske. Naši juveliri će, takođe, popraviti Vaš ošetećeni zlatni i srebrni nakit.

Preciznost i iskustvo stečeno kroz 3 generacije

"Predanost i kreativnost
je ono čemu težimo"

Zašto baš mi?

Srce našeg posla je izrada lepog, kvalitetnog i unikatnog nakita koji ćete Vi ili Vaši najmiliji ceniti ceo život.

Zlatara Ormai je porodična firma sa višedecenijskim iskustvom, integritetom i velikom vrednošću. Naš cilj je da kreiramo nakit koji izražava Vašu ličnost, ko ste i šta volite. Kada kupujete nakit, satove ili drago kamenje želite da sarađujete sa nekim, kome možete da verujete.

Naša istorija - tradicija od 1938. godine

Osnivač Zlatare Ormai koja se nalazi na adresi Saveznička 5 je Deže Ormai. Rođen je za vreme Prvog svetskog rata 1914. godine, a zanat je učio od svog imenjaka, starog zrenjaninskog zlatara, Dežea Kona.

Od 1928. do 1937. godine Deže Ormai je učio kujundžinski zanat. Nakon dužeg izučavanja, usavršavanja, truda i rada savladao je potrebne veštine i 1938. godine sa velikim uspehom položio majstorski ispit i otvorio prvu zlatarsku radnju.

Početni koraci su bili najteži zbog nedostatka alata, koje su pravili sami ili nabavljali iz inostranstva.U to doba Deže Ormai je sam dizajnirao i pravio nakit od četrnaestokaratnog i osamnaestokaratnog zlata. Zlato je topio na tradicionalan način u kalupima od drvenog uglja.

 1978. godine sin Atila Ormai je nasledio zanat i radionicu. U to vreme su počeli da izrađuju razne prstenje sa dragim i poludragim kamenima, kao i cirkonima. 

2001. godine Laslo Ormai je preuzeo porodičnu firmu koju je unapredio savremenim mašinama i tehnologijama, ali se nakit i dalje ručno pravio. Prve faze izrade nakita podrazumevale su mehaničku obradu, a nakon toga korišćene su razne vrste manuelne obrade zlata, koje nisu nimalo lake i koje zahtevaju dosta vremena i strpljenja.

“Najvažnije je voleti zlatarski zanat, a talenat je druga neizostavna komponenta. Konkretan smer za taj zanat u školi nikada nije postojao. Uvek se učilo od najstarijeg majstora, koji je vodio radionicu i odlučivao o svemu. Mene su u tajne zlatarstva uveli deda Deže i otac Atila kada sam imao svega deset godina. Izuzetno me je zanimao taj posao te sam učio sa velikom ljubavlju. Ništa mi nije bilo teško. Pažljivo sam slušao starije, „upijao” svaku njihovu reč, imao strpljenja i razmišljao kako ću sve to što sam naučio, jednoga dana, primenjivati u svojoj radionici“

Danas četvrta generacija zlatara sa bogatim iskustvom izrađuje nakit i trudi se da nastavi stopama pradede, dede i oca. Želja im je da sačuvaju tradiciju i kvalitet koji traju 85 godina i rade na tome da jednoga dana budu majstori na koje će preci biti ponosni.

Hajde da vašoj dragoj osobi učinimo trenutak nezaboravnim

Svaki komad nakita krije predivnu priču koja nas emotivno spaja sa dragim osobama ili važnim trenucima.

To može biti narukvica koju ste dobili za rođenje, blister za krštenje, dijamantska ogrlica za punoletstvo, prsten kome ste rekli najvažnije DA u životu, minđuše koje ste sebi kupili od prve plate, komplet koji ste nosili na venčanju…

Svaki pogled na njega će Vas vratiti na tu osobu i tu priliku. Zlatara Ormai od 1938. slavi sa Vama najlepše trenutke u životu. Tu smo da Vam svojim nakitom pomognemo da ih učinite večnim i nezaboravnim.

Pronađite Zlataru Ormai i na društvenim mrežama