Kako čistiti i održavati nakit?

Od 1938 godine Zlatara Ormai održava najviše standarde u dizajnu, materijalima i izradi, stvarajući nakit koji se prenosi s generacije na generaciju. Uz neku jednostavnu, osnovnu negu, možete pomoći da sačuvate i zaštitite svoj nakit.

Vremenom, fini nakit može postati dragoceno porodično nasleđe ako se o njemu pravilno brine. Prašina, zagađenje i svakodnevno nošenje zavere da zamagljuju sjaj dragog kamenja. Površina zlatnog i srebrnog nakita može postati tupa. Vremenski istrošene karike, završetke i kopče mogu dovesti do gubitka celog komada nakita.

Profesionalno čišćenje se preporučuje jednom ili dvaput godišnje. Naše osoblje je obrazovano i iskusno u svim aspektima nege nakita, uključujući čišćenje dragog kamenja, vezivanje bisera i izvarinje nakita.

Kako očistiti nakit od srebra?

Da bi se izbeglo oštećenje, srebrni nakit ne bi trebalo da bude izložen hemikalijama, kao što su sredstva za čišćenje u domaćinstvu ili hlor. Iz tog razloga, važno je da skinete srebrni nakit kada čistite, plivate ili radite druge aktivnosti. 

Izbegavajte kontakt sa gumenim trakama ili drugim gumenim proizvodima. Sumpor u gumi izaziva tamnjenje i koroziju. 

Iznenađujući način da sačuvate svoj srebrni nakit od tamnjenja je da ga jednostavno nosite. Ulja u našoj koži zapravo mogu sprečiti da srebro tamni. Dakle, ako imate komade koji samo stoje u kutiji za nakit, možda je vreme da ih ponovo ugradite u svoju garderobu.

Kako očistiti nakit od zlata?

Između profesionalnog servisiranja, većina zlatnog nakita može se održavati neabrazivnim sredstvom za čišćenje. Redovno pregledajte svoj nakit da biste se uverili da li su završeci, spojevi i kopča istrošeni.

Izbegavajte izlaganje zlatnog nakita izbeljivaču za domaćinstvo, koje će brzo dovesti do promene boje zlata.

Čuvanje nakita je takođe važno. U trenutku kupovine, sav nakit Tiffani & Co. je umotan u zaštitnu kutiju, futrolu ili torbicu otpornu na mrlje. Između nošenja, preporučujemo da ga vratite u originalnu kutiju ili drugu prikladno obloženu kutiju ili torbicu.

Kako očistiti nakit sa dragim kamenjem?

Vodite računa da zaštitite svoj nakit od udaraca o tvrde površine i izbegavajte kontakt sa abrazivnim površinama. Čak se i dijamant može odlomiti ako se udari dovoljnom silom ili pod pravim uglom. Mnogi kamenčići kao što su ametist, smaragd, kunzit, opal, biser, peridot, tanzanit i turmalin su veoma delikatni i lako se bruse. Emajl se takođe može okrhnuti ili ogrebati kada se udari. Drago kamenje može ogrebati drugo drago kamenje i istrošiti se na plemenitim metalima. Zbog toga izbegavajte slaganje onih prstenova i narukvica koje bi bile podložne takvom habanju. Ekstremne temperature, parfemi, kozmetika, ultrazvučno čišćenje i kućna hemikalija takođe mogu oštetiti nakit.

Ako su u pitanj biseri, treba ih profesionalno očistiti i ponovo nanizati jednom godišnje. Između čišćenja, nežno obrišite bisere vlažnom krpom.

Pročitaj još

Kako čistiti i održavati nakit?

Od 1938 godine Zlatara Ormai održava najviše standarde u dizajnu, materijalima i izradi, stvarajući nakit koji se prenosi s generacije na generaciju. Uz neku jednostavnu, osnovnu negu, možete pomoći da sačuvate i zaštitite svoj nakit.

Pročitaj više »